Articol de:

"Dezvoltare Personala vs. Spiritualitate"

 • Daca te intereseaza cresterea si evolutia ta, sper ca acest articol iti va aduce cateva clarificari importante, legate de efortul tau in acest domeniu.
 • Multi ani am fost pasionat de ”dezvoltare personala” si, dupa ce mi-am dat demisia din lumea corporatista, acesta a devenit "job-ul meu full time", pentru o perioada.
 • Insa, desi m-a ajutat enorm sa depasesc foarte multe praguri, obstacole, limitari, sa cresc increderea in mine etc, am simtit ca inca lipseste ”ceva”.
 • Iar acel ”ceva” m-a dus catre Spiritualitate, unde pentru prima oara am simtit ca am gasit drumul spre “Acasa”.
 • Sunt multe asemanari intre dezvoltarea personala si spiritualitate:
  - ambele te ajuta sa devii o persoana mai buna, sa evoluezi.
  - ambele se bazeaza pe introspectie si pe analizarea comportamentului, a reactiilor, a emotiilor si gandurilor tale.
  - ambele te ajuta sa iti folosesti mai bine potentialul, sa reduci stresul si sa gestionezi situatiile dificile din viata.

  Insa sunt si multe diferente importante intre cele 2 domenii si am ales sa impartasesc cateva cu tine, pe cele care cred ca sunt mai semnificative (desi unele sunt subtile):

  1. “Dezvoltarea personala” nu ia in calcul lumea subtila

  Conform Stiintei Spiritualitatii, pana la 80% din problemele de viata au si o cauza Spirituala.“Dezvoltarea personala” are o perspectiva limitata, pentru ca incearca sa abordeze problemele doar pana la nivelul mental.

  Insa, cum spunea si Einstein, o problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel la care a fost produsa. Trebuie sa accesam un nivel superior.

  Spiritualitatea are o Perspectiva holistica, unde, pe langa planul fizic, emotional si mental, abordeaza si dimensiunea subtila.


  2. “Dezvoltarea personala” creste ego-ul (in majoritatea cazurilor).

  Spiritualitatea are ca scop reducerea ego-uluiEgo-ul este, pe scurt, identificarea cu corpul, mintea si intelectul si este sentimentul ca suntem separati de ceilalti si de Dumnezeu.In ~dezvoltare personala~ focusul este pe Controlul mintii si pe diferite tehnici, gen NLP, Hipnoza etc., care aduc multe rezultate, insa din experienta mea lasa un gol.

  “Dezvoltarea personala” ne ajuta intra-adevar sa devenim mai buni, sa depasim praguri, insa pretul este de multe ori un ego crescut si separarea de ceilalti (sentimentul de “uite ce am facut EU”)

  Iti dau un exemplu.“Dezvoltarea personala” m-a ajutat sa-mi depasesc foarte multe praguri legate de increderea in mine.Cand am inceput cu seminariile, am tot crescut si ajunsesem sa tin seminarii cu 300-400 de oameni, sa fiu invitat ca Speaker la cele mai importante conferinte de business, precum Business Days, sa impart scena cu cei mai buni speakeri din tara, sa castig multi bani in timp foarte scurt.Insa, cu toate acestea, simteam ca ceva nu era in regula in interior.

  Ulterior am inteles, ca imi crescuse ego-ul; m-am separat si mai mult de ceilalti; mi se instalase un sentiment de superioritate.

  “Dezvoltarea personala” se focuseaza pe Minte, in timp ce Spiritualitatea pe Suflet.In Spiritualitate, am inceput procesul invers, in care, actionand, dau chiar mai mult, insa, nu mai sunt eu cel care face, ci, ma las ghidat de Divinitate, iar asta imi aduce extrem de multa bucurie; total diferit de ceea ce experimentasem anterior.

  Este o diferenta care, poate, nu are foarte mult sens la nivel teoretic,ci, trebuie sa o experimentezi, pentru a intelege, exact, la ce ma refer.


  3. Motivatie vs. Inspiratie

  “Dezvoltarea personala”este despre: Motivatie - Push – Forta.

  Spiritualitatea este despre: Inspiratie - Pull – Atractie - Prezenta. Un exemplu, care cred ca explica mai bine acest punct.Cuvantul “Incerc” nu exista in “dezvoltare personala”. Se spune ca sunt 2 cuvinte: “In” si “cerc”, adica te invarti in cerc si nu reusesti.Solutia este sa FACI. Adica, sa mergi doar pe aceasta mentalitate, de “invingator”.Problema cu aceasta abordare este ca iti creste ego-ul, si separarea de ceilalti!In Spiritualitate, dupa ce ai trecut prin faza de “yes, you can!”, ajungi la concluzia ca, de fapt, nimic nu depinde de tine si ca totul este cu voia Domnului.

  Si, dupa ce ai parcurs cercul o data, cu intelegere mai profunda, ajungi tot la “Incerc”; insa, esti o persoana cu totul diferita de cea care voia sa incerce in prima faza.Atunci cand “Incerci” (din perspectiva spirituala), dai 100%(totul), insa actionezi fara atasament, fara asteptari, cu convingerea ca, indiferent cum iese, este spre binele tau suprem si spre binele superior al celorlalti.

  4. Copetitie vs. Cooperare

  “Dezvoltarea personala” incurajeaza competitia.

  Spiritualitatea incurajeaza cooperarea si grija fata de ceilalti.

  In “dezvoltarea personala” incercam sa modelam o persoana, crezand ca, daca cineva poate, cu siguranta oricine poate reusi. Insa Dezvoltarea Personala nu ia in calcul Karma si amprentele din mintea subconstienta, din vietile trecute.

  O sa iti dau o veste care o sa te socheze! Conform Stiintei Spiritualitatii, numai 2% din amprentele/tiparele subconstiente sunt din aceasta viata. 49% sunt din ultimile 7 vieti, iar restul, de 49%, din celelalte vieti anterioare. Nu luam in calcul ce tipare subconstiente (calitati) si karma pozitiva are o persoana, pe care, poate, o admiram sau suntem invidiosi, cum de are atat de multi bani sau relatii sau fericire si credem ca nu este corect.

  Coresponzand legii karmei, nu tinem cont de ceea ce a “plantat” persoana respectiva in trecut.In Spiritualitate, consideram ca nu exista 2 persoane la fel, ca fiecare are propriul destin, propriile lectii de invatat si ca de accea nu exista competitie sau comparatie.


  5. Dorinta nelimitata vs. Fericire Divina

  “Dezvoltarea personala” ne invata sa ne depasim limitele si sa ne atingem obiectivele, ceea ce este un lucru minunat.Insa, odata ce atingem un obiectiv, ce ni se intampla? - Vrem mai mult! Pentru ca satisfactia respectiva este doar de moment, iar golul pe care vrem sa il umplem, tot ramane de umplut.

  Acel gol nu poate fi umplut decat de Dumnezeu! Nimic din aceata lume (Maya sau Marea Iluzie) nu ne poate satisfice, decat temporar! Ai un apartament cu 2 camere, iti doresti o casa cu curte , apoi un Ferrari, apoi avion privat, apoi sa ajungi pe Marte (ca pe Luna nu se mai poate), la capatul universului, etc.

  Dorinta nu are limite! De accea aceasta fericire, urmarirea fericirii lumesti (sau a ego-ului) este o mare capcana, care nu ne duce nicaieri si ne mai costa si un pret extrem de mare - Sufletul.Pentru ca in acesta goana uitam de suflet.In schimb, daca cautam fericirea sufletului, vom constata ca nu ne mai trebuie nimic; ca suntem plini si completi.Iar fericirea sufletului o gasim prin Spiritualitate, mai exact prin Practica Spirituala.

  Sper ca a fost util pentru tine acest articol si daca rezonezi cu mesajul lui, vrem sa iti oferim un CADOU!

 • CARTEA BLISS!

 • Probabil iti va “zdruncina” un pic ceea ce credeai despre Evolutia ta, insa poate ai nevoie de asta!:)


"BLISS!"

Descarca aceasta Carte GRATUITA

si ReDescopera Secretul Pierdut al Fericirii Tale

Descarca Cartea Gratuit >>

5

"Pentru a fi fericiti nu trebuie sa facem nimic. Aceasta este natura Sufletului: Sat- Chit- Ananda (Existenta- Constiinta- Bliss!)


Acest Bliss (Beatitudine sau Fericire a sufletului) este esenta ta si ea este permanenta.

Problema este ca noi cautam un alt tip de fericire, lumeasca, a simturilor si a mintii, a placerilor, si tocmai asta este ceea ce ne indeparteaza de suflet si de natura noastra.


Pentru ca ne-am pierdut conexiunea cu sufletul, acum trebuie sa o recastigam si trebuie sa luptam pentru asta.

La seminar vom discuta cateva Concepte provocatoare, probabil diferite de conceptul de fericire cu care esti obisnuit/a....insa poate ai nevoie de asta!

Asa ca iti recomand sa citesti cartea "BLISS!" inainte sa vii la workshop- o vei primi pe email (ca sa vezi daca rezoneaza cu tine si decizi daca vii sau nu:))!"


Cu drag,

Drag

Acesta este un Proiect al

Asociatiei Young Professionals Club

Scopul YPC este sa contribuie la dezvoltarea personala si spirituala a membrilor, sa acorde sprijin in atingerea obiectivelor personale, fiind un grup suport, facilitand schimbul de informatii si resurse de cea mai buna calitate.


Ne dorim sa realizam o schimbare in societatea romaneasca in mentalitatea, modelele pe care aceasta le promoveaza si implicarea in proiecte cu impact social.


Consideram ca punctul de plecare in aceasta schimbare trebuie sa fie la nivel de individ.


VIZIUNEA NOASTRA ESTE CA PRIN ACTIVITATILE INTREPRINSE SA CONTRIBUIM LA DEZVOLTAREA PERSONALA SI CRESTEREA SPIRITUALA A MEMBRILOR.

Ne gasesti si pe Facebook si Youtube:

×